Поздравителен адрес от областния управител по повод Деня на съединението

Дата на публикуване: 06.09.2021 10:40
Уважаеми жители на област Перник,
Преди 136 години, на 6-ти септември 1885 г., българският народ записа бележита дата в новата ни история - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на България. На този ден се сбъдват и увенчават надеждите на поколения българи, отдали живота си в многовековната борба за свободата и единството на нашия народ.
Съединението на България е резултат на героичната саможертва на българите в национално-освободителните борби, довели до Априлската епопея от 1876 г. и Руско- турската освободителната война от 1877-1878г.Гордостта ни от Акта на Съединението се поражда от факта, че това е едно изцяло българско дело на държавници, дипломати, военачалници, революционери, пълководци.
България винаги е успявала, и винаги е вървяла напред, когато е била единна. Съединението е дело на целия български народ  и е най-яркото доказателство за възможностите на една нация, обединена под знамето на националния интерес.
6-ти септември 1885 г. ни остави като завет, че историята се твори и управлява от личности. На Отечеството ни днес, в тези несигурни и кризисни времена,  повече от всякога са нужни ярки и силни личности, които са готови да поемат историческата отговорност, да поведат нацията и да сътворят историята. Така е било тогава, така е и днес, след 136 години.
Съединението прави силата! Нека да не забравяме този завет, предаден ни от най-великите и извисени умове на нашата Родина. Нека никога да не забравяме, че обединени сме най-силни.
Честит празник!
д-р Симеон Василев
Областен управител на област Перник

ГалерияТърсене